Flaka Surroi, über die Parasiten der Kosovo Politik Mafia, die sich Regierung nennt

Posted on April 22, 2012 von

0Publizist bedroht

Flaka Surroi Flaka Surroi

Unbekannte haben in der Nacht zum 13. Mai versucht, den Politiker und Journalisten Veton Surroi sowie seine Schwester Flaka Surroi einzuschüchtern. Die Straße ihres Hauses in Pristina wurde mit verleumderischen Parolen plakatiert, die die Geschwister der Zusammenarbeit mit dem ehemaligen serbischen Geheimpolizei UDBA bezichtigt.

Unbekannte haben in der Nacht zum 13. Mai versucht, den Politiker und Journalisten Veton Surroi sowie seine Schwester Flaka Surroi einzuschüchtern. Die Straße ihres Hauses in Pristina wurde mit verleumderischen Parolen plakatiert, die die Geschwister der Zusammenarbeit mit dem ehemaligen serbischen Geheimpolizei UDBA bezichtigt.

Reporter ohne Grenzen (ROG) ist entsetzt über diesen Vorfall: „Im politisch komplizierten Klima des Kosovo kommt eine solche Beschimpfung einer Aufforderung zum Töten gleich.“ Die Plakate seien ein Signal für nationalistische Bewegungen und setzten die Familie Surroi großen Gefahren aus. ROG fordert daher eine genau Untersuchung über die Vorfälle und den umfassenden Schutz der Familie.

Die Plakate mit der Aufschrift „UDBA-Straße – Veton und Flaka Surroi“ sind eine Anspielung auf die frühere serbische Geheimpolizei UDBA, die in den 1990er Jahren für extreme Gewaltverbrechen gegenüber albanischsprachigen Kosovaren bekannt war.

Veton Surroi ist Gründer der unabhängigen Medien Koha Ditore und Koha Vision TV. Seine Schwester Flaka Surroi ist Chefin der Koha Mediengruppe, zu der eine Reihe von unabhängigen Zeitungen und Fernsehsendern zählen. Die Tageszeitung „Koha Ditore“ ist bekannt für professionelle Arbeit und oftmals investigative Reportagen über politische Korruption.

ROG ruft die kosovarische Regierung und die internationale Gemeinschaft im Kosovo dazu auf, öffentlich gegen die Bedrohung der Familie Surroi Stellung zu nehmen. „Menschen werden als Spione oder Angehörige des serbischen Geheimdienstes diffamiert, nur weil sie es wagen, sich kritisch gegenüber der kosovarischen Gesellschaft zu äußern. Es ist Zeit für den Kosovo, sich von diesen Vorgängen abzugrenzen“, so ROG.

 

Publikuar: 22.04.2012 – 17:15

Sundimi i krimit

Në vend të familjes klasike mbretërore, Kosova ka shumë familje me akraballëk të gjerë e me miq shumë, që jetojnë si mbretër në krah të taksapaguesit kosovar

Kushdo ta ketë përcjellë Ooopsin e datës 18 prill, do ta ketë pasur të qartë se çfarë do të thotë të organizosh një seancë të jashtëzakonshme Kuvendi me nismë të partisë në pushtet. Në të shihej qartë se si kryetarin e Kuvendit e mundte gjumi, se si në çaste i ngjasonte ndonjë plaku të dërrmuar nga moti, e të ulur mbi bankë në park, duke e soditur natyrën dhe me mendtë e zëna me farë peshkimi, a farë plazhi… Thuajse e dinte, edhe pa ardhur te faza e ofendimeve dhe e akuzave, se nga kjo seancë nuk do të kishte gjë dhe se publikut do t’i shkonte huq ndeja para ekranit gjithë ditën e lume, sepse, sërish u dëshmua, nga ky Kuvend nuk ka shumë gjëra të mençme që mund t’i mësojë njeriu.

Seanca u thirr me nismë të PDK-së që i mblodhi 40 nënshkrimet, dy ditë pasi VV-ja kishte dështuar t’i mblidhte po aq nënshkrime për ta debatuar të njëjtën temë – gjendjen në veri. Në shikim të parë do të thuhej se është situatë absurde, por duke ditur se te ne absurdja është normalja, pra mbledhja e fillimit të javës s’ishte për t’u çuditur. Nuk është fare larg mendsh se kreu i PDK-së ka llogaritur se me këtë veprim do të paraqitej më demokrat para opinionit – që ja, madje deputetët e partisë së tij i kërkojnë përgjegjësi, me procedurë parlamentare kuptohet; që ja se nuk ka kujt t’i frikësohet dhe se mund të dalë të flasë lirshëm; se mund t’i rëndojë të gjithë ministrat që të flasin – ani që shumë pak nga ta, pos atij të Brendshëm, u morën me veriun. Atë që nuk e ka llogaritur, është se opozita do ta lëshonte sallën kur do të çohej që ta adresonte Kuvendin. Duke ia përcjellë atij një porosi që nuk ka mundur të jetë më e qartë.

Me një sjellje absolutisht infantile, kryeministri u hakmor dy ditët në vijim. Posaçërisht ditën e parë, kur e akuzoi shumicën e përfaqësuesve të opozitës për takime, madje edhe darka sekrete, me ministrat serbë dhe përfaqësues të strukturave paralele në veri. Teksa e bënte këtë, po e harronte një detaj të vogël: ta mohonte akuzën identike që po ia bënte VV-ja prej kohësh. Përkundrazi, duke e përdorur shpesh lidhësen “edhe”, nuk la shumë hapësirë për dilema në lidhje me takimet e pretenduara.

Në ditën tjetër bëri që të kalonin madje tri ligje me përmbajtje problematike që me gjasë do të përfundojnë në shqyrtim në Kushtetuese. E që ndoshta edhe nuk do të “prishen” nga Kushtetuesja, por që me siguri do të shkaktojnë problem shumë serioz kur të ndodhë përpjekja për t’i zbatuar. Do t’ia qëlloni se ai, i cili më së shumti iu gëzua miratimit të ligjeve për Hoçën e Madhe dhe për Qendrën historike të Prizrenit, është pronari i zogjve që di të flasin, Pieter Fieth, zyrës së të cilit nuk iu deshën më shumë se 10-15 minuta për ta dërguar komunikatën zyrtare, me të cilën e ndante këtë gëzim me ne.

Nga ana tjetër, kaloi edhe i treti ligj, që shkaktoi reagimin e Asociacionit të Gazetarëve të Kosovës – Kodi Penal me nenin 37 të diskutueshëm që parasheh përgjegjësinë penale dhe dënimet për komplet zinxhirin prodhues/emetues/botues të lajmit të shkruar dhe audioviziv, por duke mos i specifikuar veprat penale të cilave u referohet kjo përgjegjësi. Kjo përkthyer në kosovarçën aktuale do të thotë se cilido prej nesh që punojmë në gazetë apo televizion mund të shkojmë në burg, meqë mund të akuzohemi për një diçka të papërcaktuar, për shkak se kështu e thotë ligji. E natyrisht, pyetja është, kujt do t’i konvenonte që dikush nga ne të shkonte në burg që t’ua lërë terrenin e hapur? Përgjigjja është e thjeshtë: të gjithë atyre që janë bartësit e titujve kryesorë të gazetave dhe edicioneve të lajmeve gati kurrë pozitive, nga të tria pushtetet. E që e kanë fuqinë e edhe mekanizmat për ta zbatuar nenin. Dhe sa më shumë që do ta përdorin atë fuqi, aq më shumë do ta kufizojnë lirinë, edhe ashtu të brishtë, të shtypit në Kosovë.

Nuk mund ta fsheh se më mban shpresa e fuqishme se debatimi tashmë kronikisht arrogant dhe kalimi i ligjeve në këtë formë, herë do kur do t’i kthehet bumerang kësaj garniture udhëheqëse. Sepse janë tashmë shumë gjëra të pakëndshme që janë grumbulluar dhe nuk harrohen lehtë – dhe do të vijë dita që dikush t’i qesë mbi sipërfaqe kur të vijë dita për të votuar sërish. E di se një ditë (dhe kjo do të varet nga ne me ndihmën e ndërkombëtarëve që do t’ua kthejnë shpinën pushtetarëve aktualë), do të ndodhë ajo që i ndodh Sarkozyt këtyre ditëve: ai ndërmori një aksion spektakular jo për ta kapur, por për ta vrarë një vrasës arab të dy hebrenjve. Fitoi shumë pika politike, të cilat u shkrinë, posa u kuptua se kishte gënjyer kur kishte thënë se nuk kishte zhvilluar bisedime me Gadafin për shitjen e një reaktori bërthamor para disa vjetësh.

…………

http://www.koha.net/?page=1,9,96662

Verschlagwortet: , ,
Posted in: Allgemeines