Energie Notstand in Albanien und vor allem im Kosovo, bei einer gescheiterten Energie Politik

Posted on Februar 3, 2012 von

1Albanien hat nicht einmal mehr Geld, Elektrik einzukaufen. Im Kosovo ist bis heute Nichts passiert, um das frühere Energie Potential zu erreichen, weil man auch wie in Albanien inkompetent und Korrupt ist. Nun frieren die Menschen und oft ist der Strom ausgeschaltet.

2.2.2012: Der CEZ Energie Versorger in Albanien, tauscht sein Managment aus

03 Feb 12 / 10:08:12
Energy Lesson For Kosovo from South Africa

The failure of the World Bank to develop a large coal-powered thermal power plant in South Africa is one more argument as to why the initiative for a similar project in Kosovo should not be supported.

Jeta Xharra
BIRN

Durban, South Africa, Pristina

A major United Nations Conference on climate change was held in December in Durban, South Africa. The question is whether Kosovo can learn something from the conference, which gathered representatives from 194 countries around the globe to discuss what to do about global warming.

Photo by Jonathan Buonocore
Photo by Jonathan Buonocore

The problem is that, when Kosovo joins the list of the 194 UN members and becomes a member of this organisation, we will be ranked at the bottom in environmental terms as one of the most polluted countries on earth, due to our high emissions of heavy-polluting lignite fuel.

We are told that the new power plant, Kosova e Re, will resolve this problem because development of the new facility will result in the decommissioning of the existing plant, Kosova A.

However, the World Coal Association, which held a roundtable in Durban on December 5, says development of new technologies to capture and store CO2 is progressing only slowly.

No power plants anywhere in the world show that this technology is fully functional. In other words, even when using the most advanced technology, there is currently no way to burn coal without polluting the environment.

The sooner we understand this in Kosovo, the less we will lie to ourselves and the public and the better prepared we will be to take decisions on next year’s developments related to the (non)construction of a new coal-powered thermal power plant.

But, will we take these decisions, or will foreigners take them on our behalf?

Bank’s role – South Africa and Kosovo:

During the conference it was revealed that World Bank had failed to implement its own environmental policies by issuing approval of a 3 billion euro loan to construct one of the largest lignite-powered thermal power plants on the globe, TPP ESCOM, in Limpopo, in the north of South Africa.

This assessment came from the inspection panel, an independent body of the World Bank. Its report on the South African Thermal Power Plant was published by ClimateWire and can be found on its website.

In April 2010, the World Bank decided to support the development of this controversial thermal power plant with a capacity of 4,800 megawatts………..

When, during a meeting with civil society representatives last September in Washington, I asked the World Bank chief, Robert Zoellick, why was he trying to develop a coal-powered thermal power plant in Kosovo – when the Bank had failed to follow its own standards in a similar project in South Africa – he briefly responded that their overriding aim in developing countries was to provide electricity to the poor and develop the economy.

……….

How does one explain that in most countries of the region, the Bank develops projects to encourage energy efficiency, but none in Kosovo? Does the Bank consider Kosovo a black hole?

You don’t need to be an energy expert to go to the World Bank webpage and see how in Serbia, for example, an Efficient Energy Project was initiated since 2004.

Montenegro has Energy Efficiency in Public Buildings. In Macedonia there a project to develop efficient energy and alternative energy market has existed since 2006. In Kosovo, there is a plan to burn our coal as soon as possible, preferably before we are ready to join the EU.

Did none of the economic minds working for the World Bank realise that Kosovo, a country with the greatest energy loss, urgently needs projects mitigating the problem of the evaporation of 40 per cent of generated electricity – leaving aside plans to suffocate the next two to three generations in the country? Should we not provide the upcoming generations with air that is cleaner than the air we breathe?….

http://www.balkaninsight.com/en/article/energy-lesson-for-kosovo-from-south-africa


Korporata Energjitike e Kosovës, KEK, ka shpallur gjendjen e jashtëzakonshme për shkak të gjendjes së vështirësuar në Kosovë pas reshjeve të fundit të borës dhe temperaturave të ulëta, disa gradë nën zero. 

Lajmin e ka bërë të ditur drejtori i kësaj Korporate, Arben Gjuka, në një konferencë për media, gjatë së premtes. Sipas tij, kushtet ekstreme atmosferike kanë vështirësuar prodhimin e energjisë elektrike në blloqe, ndërsa kërkesa është në maksimumin e saj.

“Rënia e temperaturave ka shkaktuar vështirësi veprimi, kemi defekte të mëdha, dëmtim të pajisjeve. Por më të rëndat janë në pajisjet gjeneruese. Prandaj do ketë reduktime për të gjithë, me përjashtim të institucioneve të rëndësisë së vecantë”, ka deklaruar Gjukaj.

Për këtë arsye, zyrtarët e KEK-ut deklarojnë se do të ketë reduktime të dhunshme, ndërsa, prioritet për furnizim me energji gjatë kësaj kohe do të kenë institucionet e rëndësisë së veçantë, siç janë spitalet, ngrohtoret në qendra të ndryshme të Kosovës dhe ujësjellësi.

Kjo gjendje e jashtëzakonshme, sipas drejtorit të KEK-ut, do të vazhdojë deri në përmirësimin e motit në Kosovë, ndërsa po sipas tij importi i energjisë momentalisht është i pamjaftueshëm për të përballur situatën.

Në anën tjetër, edhe qytetarët shprehen se në mungesë të energjisë elektrike, për shkak të reduktimeve të mëdha, po detyrohen që të përdorin sobat për ngrohje.

“Tani që temperaturat janë nën zero po. Aktualisht ne po ngrohemi me dru, se me atë kemi mundësi”, thotë një banor i Prishtinës.

Ky mot i ftohtë në Kosovë, sipas zyrtarëve të KEK-ut, nuk mbahet në mend gjatë 3 dekadave të fundit, ndërsa u kërkojnë konsumatorëve që të minimizojnë përdorimin e energjisë nga ora 8 deri në 11, si dhe nga ora 18 deri në ora 22, si dhe të shfrytëzohen pajisjet me dru ose me gaz për zierje të ushqimit.

Advertisements