WikiLeaks veröffentlicht auch „mails“ über den Kosovo und Albanien

Posted on November 29, 2010 von

0Weil die Auswertung noch läuft, wird es Tage dauern, bis alle Details bekannt werden. Aber über die geheimen Verhandlungen von Albanien, Griechenland über die neuen See Grenzen, gibt es nun Hintergrund Informationen. Aber der Geheimniss Verrat, uber dem Aussenminister Ilir Meta, und seinem kriminellen Staats Sekretär Almir Rrapo, war schon zuvor bekannt. Almir Rrapo, wurde am 24.November illegal an das FBI und die USA ausgeliefert, durch den Justiz Minister Bujar Nishani.

Monday, November 29, 2010

Wikileaks, Balkans

Revelations about „Macedonia, Bosna and Kosovo“ by the documents Wikileaks!!!

September 16, 2009, 20 days before the election on October 4, 2009.
The Deputy Foreign Minister Philip Gordon meets in Paris „policy makers“ between them and Jean-David Levitt , a representative of Sarkozy.
The Levvit says what must be done to solve the problem of the name of Skopje.

Wednesday, 16 September 2009, 07:34 Wednesday, 16 September 2009, 07:34
SECRET SECTION 01 OF 04 PARIS 001254 SECRET SECTION 01 OF 04 PARIS 001254
NOFORN NOFORN
SIPDIS SIPDIS
EO 12958 DECL: 09/16/2018 EO 12958 DECL: 09/16/2018
TAGS PREL, PARM, KNNP, BH, SM, MK, GR, FR TAGS PREL, PARM, KNNP, BH, SM, MK, GR, FR
SUBJECT: A/S GORDON’S MEETINGS WITH POLICY-MAKERS IN PARIS:

Classified By: Ambassador Charles Rivkin, for reasons 1.4(b) and (d).

Summary
Senior officials from both countries examine current international challenges, agreeing that Afghanistan is a major priority, fretting about Russian actions in Georgia, and agreeing to disagree about Turkey’s EU membership bid. But on Iran, there is a full meeting of minds, with the French saying Tehran’s response to Barack Obama’s offer to talk is a farce. But on Iran, there is a full meeting of minds, with the French saying Tehran’s response to Barack Obama’s offer to talk is a farce. Key passage highlighted in yellow. Key passage highlighted in yellow.

BOSNIA: FRENCH URGE TRANFER TO EU AUTHORITY BOSNIA

——————————————- ——————————————-

3. 3. (C) Levitte noted that of the five major conditions required to transfer authority in Bosnia from the UN High Representative to an EU High Representative, four have been fulfilled, and only the question of division of state property remains. This final condition should not alone „block all progress,“ especially as the current UN team in Bosnia is no longer effective. France wants to see the transfer of authority to a new EU team in November, as the rapprochement to Europe is an effective „carrot“ to encourage the Bosniaks to continue progress in necessary reforms. A / S Gordon agreed that the current system is not working well, but noted that the international community will lose credibility if we move forward before all the necessary pre-conditions have been fulfilled. He added that the US agrees that some form of carrot is necessary to urge Bosnian compliance. Levitte noted that they still have two months to urge Bosnian progress before a final decision is made. In a separate meeting, Assistant Secretary equivalent for Continental Europe Roland Galharague said that „transition is the number one objective,“ suggested the division of state property will take much time to resolve, and urged the US to support early transfer of authority that would open the door to Bosnian aspirations for greater integration into EU institutions. He noted that the growing perception of divisions between the US and Bosniaks on one side who favored retaining the UN role and the EU and Serbs on the other created unhelpful opportunities for manipulation. A / S Gordon said this perception was inaccurate, but noted the US is sensitive to the political need for Bosniak leaders to sell this decision to their publics. The USG needs to see a clear path ahead for transition in order to support it.

—————————————– —————————————–

KOSOVO AND SERBIA

—————————————– —————————————–

4. 4. (C) Levitte noted that the EULEX mission is having diplomatic problems with the Kosovar government and public

PARIS 00001254 002 OF 004

After signing two technical protocols with Serbia. They are hoping to ensure continued calm as Kosovo heads into municipal elections. A / S Gordon stated that the Kosovars will have to accept the protocols but that it should be clearly explained that these are technical agreements that have no impact on Kosovo’s independent status. Levitte also criticized Serbian FM Jeremic, saying that he is doing nothing to encourage Serb return or participation in Kosovo’s government. Levitte noted that Jeremic „makes big promises“ every time he comes to France, but doesn’t follow through. Levitte no longer meets with him and does not consider him to be the „modern face of Belgrade“ that he purports to be.

—————————————– —————————————–

MACEDONIA AND CROATIA

—————————————– —————————————–

5. 5. (C) Levitte expressed optimism that a new Greek government would be „more solid“ and allow greater flexibility for progress in the Greek-Macedonian name dispute. A / S Gordon agreed that either a more solid Conservative government or a Socialist government would be a stronger, more flexible partner in the negotiations. He expressed hope that if the international community could convince Macedonia to abandon the idea of a referendum and get Greece to abandon the necessity of changing passports, then progress could be made.

On Croatia, Levitte observed that the border issue with Slovenia is making progress. He hoped that the upcoming September elections in Germany would also allow the new German government to be more open to EU enlargement to include the Balkan countries. Paris wants the door to enlargement to remain open, even if the accession process takes time.

WikiLeaks nxjerr 668 dokumente sekrete amerikane për Kosovën

29 nëntor 2010 09:10(E plotësuar) Platforma e internetit “WikiLeaks” ka publikuar gjatë fundjavës dokumente sekrete apo të besueshme nga aktet


<

29 Nëntor 2010 – 08:44 | Shqiperi

Wikileaks, dokumente sekrete edhe për Shqipërinë

Wikileaks, dokumente sekrete edhe për ShqipërinëTIRANE- Faqja Wikileaks në Internet publikon të shumepriturat, mesazhe diplomatike mes Departamentit Amerikan të Shtetit dhe ambasadave apo përfaqësive amerikane nëpër botë. Janë afro 250 mijë dokumente diplomatike, korrespondenca mes DASH dhe
përfaqësive diplomatike në vende të ndryshme të botës.

„Gazeta Shqiptare“ bën të ditur sot se emri i Shqipërisë përmendet në 822 file, apo dokumente sekrete.

Mes këtyre dokumenteve sekrete ka dhe dokumente ku flitet për Shqipërinë. Sipas të përditëshmes gjermane „Der Shpigel“ dokumentet sekrete për vendin tonë (file) janë të ambasadës amerikane dhe datojnë nga viti 1997 deri më 2010.

Gazeta prestigjioze ka bërë klasifikimin të 452 fileve që lidhen me Shqipërinë, prej të cilave 1 është klasifikuar Noforn, tejet sekret edhe për aleatët, 8 janë sekret, dy janë Cofidential Noforn, 147 konfidenciale, 169 janë për përdorim të brendshëm dhe 125 Unclassififeld. Ende nuk janë bërë të ditura se çfarë përmbajnë këto materiale por thuhet se pjesën më të madhe të tyre do e zënë marrëdhëniet kufitare me Shqipërinë dhe Greqinë. Dokumentet pritet të nxjerrin fakte të forta në lidhje me marrëdhëniet mes Tiranës dhe Athinës dhe për paktin ujor mes dy vendeve që u rrëzua pak muaj më parë nga Gjykata Kushtetuese në Tiranë.

Ndërkohë dosje sekrete ka edhe për Kosovën e cila ka 1320 dokumente sekrete, Greqia 1758 dokumente sekrete, Maqedonia 783, ndërsa Turqia mban rekord në rajon dhe listohet e dyta në botë për sasinë e dokumenteve sekrete pas Irakut me 11086 dokumente sekrete. Siç del nga klasifikimi i vendeve të përfshira në „Hiroshimën“ Wikileaks, Iraku mban vendin e parë me 15365 dosje sekrete.

“Gazeta Shqiptare” citon sot Elisabeth Lewis, asistente per shtypin në Ambasaden SHBA e cila e konsideron të rrezikshëm për mijëra njerëz publikimin e tyre. Diplomatja amerikane thotë se nuk ka asnjë koment lidhur me informacionet të cilat kanë dalë së fundmi në sajtin e Wikileaks. “Ne jemi një institucion zyrtar, ndërkohë që informacionet në fjalë kanë dalë nga një një burim jozyrtar.”- citohet të ketë thënë zonja Lewis.

Lista e plotë e vendeve të cilat përmenden janë në këtë faqe online  http://public.tableausoftware.com/views/tags/Country.

BBC shkruan sot se deri tani janë publikuar 220 nga 251, 287 dokumente të cilat përshkruhen si „mesazhe“ amerikane. Sidoqoftë të gjitha dokumentet ( file) i janë dhënë 5 grupeve mediatike përfshi dhe “New York Times” and “Guardian”

Publikimi i dokumenteve ka zemëruar Uashingtonin: Shtëpia e Bardhë, nëpërmjet një deklarata të botuar sot thotë se “zbulimi i tillë i rrezikon diplomatët, profesionistët e inteligjencës dhe popullin në mbarë botën, që vijnë në Shtetet e Bashkuara për ndihmë, në promovimin e demokracisë dhe të qeverisë së hapur”.
(s.g/BalkanWeb)

Lidhje te tjera

>VIDEO: Wikileaks, dokumente sekrete dhe për Shqipërinë

29 Nov 2010 / 16:08

Serbia FM Jeremic ‚Not the Modern Face of Belgrade‘

Serbian Foreign Minister Vuk Jeremic is not the “modern face of Belgrade that he purports to be,” a leaked US embassy cable reveals, one of several on the political situation in the region.

/en/file/show/Ahmet-Davutoglu-former-Turkey-minister.jpg

29 Nov 2010 / 15:28

US Wary of Turkey’s Ambitions in the Balkans, Cables Show

US diplomatic cables released by the whistleblowers‘ Web site WikiLeaks show US concern over Turkey’s new foreign policy in the Balkans.

/en/file/show/Ministry of Foreign Affairs by Kaladan.jpg

29 Nov 2010 / 14:24

WikiLeaks Show US Sought Intel on High-Level Corruption in Bulgaria

US diplomats were asked to collect intelligence on high-level corruption in Bulgaria and the country’s relationship with Russia, leaked US diplomatic cables show.

Advertisements
Posted in: Albania, Kosovo, serbia